erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
50550
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50550

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Herenhuis, dubbelhuistype van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op arduinen sokkel met getraliede keldergaten. Licht vooruitspringend deurrisaliet uitlopend op versierde spiegel met maskerkop; rechthoekige deur in een arduinen omlijsting op neuten met voetschraper rechts; bel-etagedeurvenster voorzien van arduinen balkon op consoles met eenvoudig ijzeren hek.

Horizontaal accent door middel van puilijst en doorgetrokken arduinen lekdrempels op eerste en tweede bouwlaag. Rechthoekige vensters op begane grond gevat in een arduinen omlijsting. Bel-etage- en bovenvensters gevat in een geriemde omlijsting met schelpsluitsteen; paneelversiering op borstwering, op de bovenverdieping voorzien van guirlandes. Gekorniste kroonlijst met tandmotief, klossen en consoles aan het risaliet.


Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  : 1984


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50550 (Geraadpleegd op 24-02-2021)