Eclectisch herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Melaan
Locatie Melaan 6, Mechelen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Mechelen historische binnenstad (actualisaties: 01-01-2007 - 06-12-2007).
  • Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Eclectisch herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 22-10-1986.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Mooi herenhuis met neorenaissance- en art-nouveau-inslag, 1900 gedateerd en gesigneerd architect P.J. Rooms (zie gevelstenen). Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder een afdekkend zadeldak met twee houten dakkapellen en bekronende gietijzeren vorstkam.

Witte bakstenen lijstgevel met symmetrisch opgebouwde gevelordonnantie: verticaal ritmerende lisenen en horizontaliserende kordons en muurbanden. Benadrukt hoger oplopend middenrisaliet: rechthoekige vleugeldeur met smeedijzerwerk in panelen en bovenlicht, gevat in een zware omlijsting onder gestrekte druiplijst.

Bel-etagevenster onder driehoekig fronton op uitgelengde consoles; erboven pseudo-dakvenster onder tegeltableau met art nouveau bloemmotieven en bekronende obelisken en sierbollen. Voorts rechthoekige benedenvensters in vlakke omlijsting; rechthoekige bovenvensters onder brede vooruitspringende druiplijst op consoles. Borstweringen en fries versierd met panelen van gekleurde faiencetegels met bloemmotieven. Overvloedig gebruik van arduin voor sokkel met bossage, lijstwerk en decoratieve gevelelementen. Houten kroonlijst op klossen onderbroken voor middenpartij.

Aansluitend bij nummer 6: aangepaste oudere kern, eertijds behorend tot het arme klarenklooster (zie Scheppersinstituut) met gecementeerde achtergevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). Rechthoekige bovenvensters met rolluikkasten, uitgebouwde gevelbrede beglaasde veranda op de begane grond.

Mooi bewaard interieur in eclectische stijl, overheersend geïnspireerd op de neoclassicistische en neorenaissancistische stijl. Hal met fraaie tegelbevloering en gemarmerde plint, geritmeerd door pilasters onder uitgewerkte hoofdgestellen. Trap met gietijzeren art nouveau getinte leuning leidend naar de bovenverdieping met gang opengewerkt als portiek; bovenlicht met sierlijk glasraam waarin verwerking van bloem- en loofmotieven met art-nouveau-inslag. Salon met onlangs opgefriste pastelkleurige beschildering op plafonds en panelen van wanden en deuren.

Vertrek aan tuinzijde voorzien van een gekleurde art-nouveau-faiencetegelbekleding als stoellambrisering; plafond met neoclassicistische inslag ingedeeld in brede casementen met eierlijst en kleine gestileerde balustrade; centraal vak opgevat als ietwat verhoogd bovenlicht, extra versierd met tandlijst en stafwerk.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

maakt deel uit van Melaan

Melaan (Mechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.