Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning werd in 1869 ontworpen door architect Heliodore Leclef voor Van Halfen. Heliodore Leclef, vader van architect Edmond Leclef, is actief als architect in Antwerpen minstens sinds begin jaren 1850. Zijn zoon Edmond werkt met hem samen en zal zijn praktijk overnemen. Heliodore ontwerpt hoofdzakelijk heren- en burgerhuizen in een strenge, klassieke neoclassicistische stijl, overeenkomstig de burgerlijke normen in die tijd. In de jaren 1860 en 1870 bepaalde hij voor een groot deel het uitzicht van de toen nieuw aangelegde leien, net als Lievin Van Opstal, die toen ook zeer productief was op deze percelen.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met modern dakvenster. Neoclassicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen sokkel, die de volledige begane grond omvat. In de plint zitten segmentbogige keldermonden met fraaie palmetvormige diefijzers, die op de bouwtekening uit 1869 zijn aangebracht. Geblokte begane grond onder platte puilijst, waarop centraal balkon. Rechthoekige muuropeningen in omlijstingen, op de verdiepingen met ijzeren borstweringen. Centraal deurvenster in geriemde omlijsting met oren en bekroond door rankwerk, voorzien van een balkon met ijzeren leuning.

Een verbouwing in 1910 bracht onder meer vernieuwing van het houtwerk met zich mee. Van die verbouwing rest ons de zeer mooie houten vleugeldeur met snijwerk en bovenlicht, evenals het schrijnwerk van de benedenvensters met fraaie bovenlichten. Dit was een ontwerp van architect F. Sel-Caluwaerts.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1869 # 774, 1910 # 629.