Pastorie van Kleit met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie van Kleit met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie van Kleit

Beschrijving

Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, gebouwd in 1857 samen met de nieuwe kerk op grond en initiatief van pastoor J. Van de Velde, die alles bij akte van 24 april 1858 schonk aan de kerkfabriek. Een eerste ontwerp, bewaard in het Gentse rijksarchief, toont een typisch eclectisch gebouw, kenmerkend voor de architectuur van architect de Perre die de plannen voor de kerk tekende. Bepleisterde en geschilderde voorgevel op een plint van arduinplaten, horizontaal gemarkeerd door een arduinen cordon, waterlijsten en houten kroonlijst. Rechthoekige vensters met uitgewerkte rolluikkasten. Bewaard schrijnwerk. Nieuwe deur in getoogde hardstenen omlijsting. IJzeren traliewerk met ingewerkt kruis voor het bovenlicht. Beraapte zijgevel en geelgeschilderde achtergevel, identiek aan de voorgevel. In de tuin, grote rondboognis, opgetrokken uit dezelfde betonblokken als de grot, met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind Jezus.

• Rijksarchief Gent, Provinciaal archief 1851-1870, nummer 1790/1.
  • DE SMET G., Geschiedenis van Kleit, s.l., s.d., p. 55.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Pastorietuin

De pastorietuin heeft aansluitend een gazon en achteraan een bebost gedeelte dat aansluit bij het devotieparkje ten westen.