Klooster en vrije basisschool

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Maldegem
Deelgemeente Maldegem
Straat Kleitkalseide
Locatie Kleitkalseide 107, Maldegem (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Maldegem (adrescontroles: 05-05-2008 - 05-05-2008).
  • Inventarisatie Maldegem (geografische inventarisatie: 01-06-2002 - 31-03-2003).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Klooster en school

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Klooster en vrije basisschool. Op grond van het Kluisbos, palend aan de pastorie en in 1859 aangekocht door pastoor J. Van de Velde, werd in 1870 door de zusters Franciscanessen van Sleidinge een klooster gesticht. Het klooster en de eerste klassen werden gebouwd in 1873-74 door aannemer B. Willems (Maldegem). In 1906 werden twee klassen bijgebouwd aan de noordzijde van de speelplaats, in 1920 werd een huishoudklas gebouwd, palend aan de bakkerij van het klooster. In 1939 werden nog eens vier klassen bijgebouwd op grond van de kloostertuin naar plannen van architect F. Bosteels (Dendermonde) uitgevoerd door aannemer A. Standaert (Maldegem). In begin 2002 verlieten de laatste zusters het klooster.

Aan de straat palend kloostergebouw van tien traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak, voorheen met houten dakkapellen en klokkenstoeltje. Opgetrokken uit baksteen op een gecementeerde plint, geritmeerd door getoogde vensters op hardstenen dorpels, afgewerkt met gepleisterde hoek- en sluitstenen. Deuren in derde en zesde travee, in de derde travee gemarkeerd door een hardstenen omlijsting op neuten met gebogen waterlijst; bewaard schrijnwerk.

Beraapte achtergevel met getoogde, vlak omlijste vensters. Deels bewaarde kloostertuin afgesloten door een ijzeren hek, met centraal ingeplant Heilig Hartbeeld op sokkel tussen geschoren taxussen en ligusterhaagjes.

  • DE SMET G., Geschiedenis van Kleit, s.l., s.d., p. 86-101, 125-131.

Bron: -

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 2003

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kleitkalseide

Kleitkalseide (Maldegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.