School en onderwijzerswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Maldegem
Deelgemeente Maldegem
Straat Kleitkalseide
Locatie Kleitkalseide 109, Maldegem (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Maldegem (adrescontroles: 05-05-2008 - 05-05-2008).
  • Inventarisatie Maldegem (geografische inventarisatie: 01-06-2002 - 31-03-2003).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed School en onderwijzerswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke jongensschool en schoolhuis. Eerste plannen voor een gemeenteschool van 1860 door architect Th. Bureau. In 1870 pas kon de gemeente een stuk grond kopen van pastoor Van de Velde ten zuiden van de pastorie en de grond van het klooster voor de oprichting van de schoolgebouwen. Aannemer B. Willems voerde de werken uit. In 1872 werd de school geopend. Een derde klas werd opgericht in 1932 naar plannen van architect A. Willems (Maldegem), uitgevoerd door aannemer Coppens-Daeseleer (Bambrugge). Een vierde klas werd gebouwd in 1936 naar plannen van architect R. Hebb (Sint-Niklaas).

Aan de straat palend voormalig schoolhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Kleurige baksteenbouw gemarkeerd door een horizontaal kordon boven een geribde baksteenfries en aflijnende bakstenen tandlijst tussen uitspringende hoekpostamenten. Getoogde vensters onder omlopende waterlijsten van donkere baksteen, nieuw roodgeschilderd houtwerk. Deur in rechter, toegevoegde travee en aanleunende nieuwe ijzeren brandtrap naar de bovenverdieping. Zijgevels afgewerkt met een decoratieve baksteenfries en schouder- en topstukken.

Haakse schoolvleugel van zes traveeën onder pannen zadeldak, in voor- en achterzijde verlicht door brede ramen met I-latei. Recent erachter gebouwde sporthal onder golfplaten dak.

  • DE SMET G., Geschiedenis van Kleit, s.l., s.d., p. 102-125.

Bron: -

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 2003

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kleitkalseide

Kleitkalseide (Maldegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.