School en onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke jongensschool en schoolhuis. Eerste plannen voor een gemeenteschool van 1860 door architect Th. Bureau. In 1870 pas kon de gemeente een stuk grond kopen van pastoor Van de Velde ten zuiden van de pastorie en de grond van het klooster voor de oprichting van de schoolgebouwen. Aannemer B. Willems voerde de werken uit. In 1872 werd de school geopend. Een derde klas werd opgericht in 1932 naar plannen van architect A. Willems (Maldegem), uitgevoerd door aannemer Coppens-Daeseleer (Bambrugge). Een vierde klas werd gebouwd in 1936 naar plannen van architect R. Hebb (Sint-Niklaas).

Aan de straat palend voormalig schoolhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Kleurige baksteenbouw gemarkeerd door een horizontaal cordon boven een geribde baksteenfries en aflijnende bakstenen tandlijst tussen uitspringende hoekpostamenten. Getoogde vensters onder omlopende waterlijsten van donkere baksteen, nieuw roodgeschilderd houtwerk. Deur in rechter, toegevoegde travee en aanleunende nieuwe ijzeren brandtrap naar de bovenverdieping. Zijgevels afgewerkt met een decoratieve baksteenfries en schouder- en topstukken.

Haakse schoolvleugel van zes traveeën onder pannen zadeldak, in voor- en achterzijde verlicht door brede ramen met I-latei. Recent erachter gebouwde sporthal onder golfplaten dak.

• DE SMET G., Geschiedenis van Kleit, s.l., s.d., p. 102-125.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen