Huis Wallyn

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Wallyn

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Wallyn

Beschrijving

Voormalig huis "De Valk", later gekend als "Huis Wallyn" naar de notarisfamilie die vanaf 1825 gedurende generaties het huis bewoonde en verbouwde. De historiek van de woning gaat terug tot het begin van de 16de eeuw toen het een hofstede was, bewoond door Filip van de Kerchoeve. In 1528 bewoond door Pieter De Hoyere, burgemeester van Maldegem. Begin 17de eeuw gekend onder de naam "De Valk" en bewoond door Antoon Stobbetaere. In 1661 gekocht door Filip Goeman, griffier van het Ambacht en tot eind 18de eeuw in bezit van de families Goeman-Pecsteen. Nadien van de familie Wallyn. In 1988 aangekocht door de gemeente en nu dienst doen, de als burelen en kabinet van de burgemeester (zie infopaneel op de voorgevel).

Voorheen gepleisterd en witgeschilderd dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Voorgevel geritmeerd door rechthoekige vensters en afgelijnd door een kroonlijst op consooltjes. Heden ontpleisterd met rechthoekige vensters in arduinen omlijsting, vergrote deur en breed venster erboven door samenvoeging van twee vensters in brede arduinen omlijsting. Toegevoegde nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld onder baldakijn op de hoek met de Edestraat.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen