erfgoedobject

Huis Wallyn

bouwkundig element
ID
50581
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50581

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Wallyn
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Wallyn
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig huis "De Valk", later gekend als "Huis Wallyn" naar de notarisfamilie die vanaf 1825 gedurende generaties het huis bewoonde en verbouwde. De historiek van de woning gaat terug tot het begin van de 16de eeuw toen het een hofstede was, bewoond door Filip van de Kerchoeve. In 1528 bewoond door Pieter De Hoyere, burgemeester van Maldegem. Begin 17de eeuw gekend onder de naam "De Valk" en bewoond door Antoon Stobbetaere. In 1661 gekocht door Filip Goeman, griffier van het Ambacht en tot eind 18de eeuw in bezit van de families Goeman-Pecsteen. Nadien van de familie Wallyn. In 1988 aangekocht door de gemeente en nu dienst doen, de als burelen en kabinet van de burgemeester (zie infopaneel op de voorgevel).

Voorheen gepleisterd en witgeschilderd dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Voorgevel geritmeerd door rechthoekige vensters en afgelijnd door een kroonlijst op consooltjes. Heden ontpleisterd met rechthoekige vensters in arduinen omlijsting, vergrote deur en breed venster erboven door samenvoeging van twee vensters in brede arduinen omlijsting. Toegevoegde nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld onder baldakijn op de hoek met de Edestraat.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Huis Wallyn [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50581 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.