Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwershuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Barbara en omgeving

Beschrijving

Voormalig brouwershuis en resten van de brouwerij Potvliege, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1838 en gelegen op de plaats van het 17de-eeuwse gasthuis zogenaamd "De Zwaan". Uitbreiding van de brouwerijgebouwen aan de Noordstraat in de jaren 1866 en 1885. Stopgezet in de jaren 1960.

Dubbelhuis van zeven travee├źn en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Sobere gepleisterde en witgeschilderde voorgevel op een plint van arduinplaten. Rechthoekige deur en vensters op arduinen dorpels, op de begane grond met persiennes en nieuw schrijnwerk. Nieuwe paneeldeur.

Witgekalkte U-vormig uitgebouwde achtergevel, links palend aan het Ballingstraatje, met vroegere brouwerijgebouwen. De brouwerijgebouwen aan de Noordstraat zijn intussen vervangen door rijhuizen.

Auteurs : Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen