Hoekcomplex naar ontwerp van H. Vaerwyck-Suys

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuizen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Barbara en omgeving

Beschrijving

Hoekcomplex met de Schouwburgplaats op de nieuwe rooilijn bestaande uit een ensemble van twee woningen in Vlaamse regionalistische stijl opgelegd door de gemeente in het kader van de heraanleg en verbreding van het vroegere Boudewijn Lippensstraatje, thans Schouwburgplaats. Volgens archiefgegevens gebouwd in 1936 naar ontwerp van architect Henri Vaerwyck-Suys, op de plaats van de vroegere herberg-afspanning "Sint-Barbara". Rij- en hoekhuis van respectievelijk twee en drie bouwlagen gemarkeerd door puntgevels met houten bebording en zwarte leien en pannen zadeldaken. Opgetrokken uit baksteen met verwerking van hardsteen voor plint, speklagen en vensteromlijstingen. Winkelpui, op de begane grond. Bovenverdiepingen geaccentueerd door zware erkers en balkon op de hoektravee, en brede vensterregisters; bewaard houtwerk en kleurrijk glas in lood. Nummer 63 met omlijste rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in pseudo-fronton.

• Gemeentearchief Maldegem, nr. 2603.

Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen