Teksten van Twee traditionele diephuizen

Twee traditionele diephuizen ()

Twee traditionele diephuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), te dateren in de tweede helft van de 16de tot de eerste helft van de 17de eeuw. De bepleisterde en beschilderde trapgevels van zes treden met een overhoeks topstuk, zijn vermoedelijk opgetrokken  in bak- en zandsteenbouw verankerd door smeedijzeren muurankers. De ordonnantie met rechthoekige vensters op lekdrempels werd tijdens de 19de eeuw aangepast; rechthoekig luik in de geveltop. Verankerde achtergevels met afgeknotte punt.

Op de bovenverdieping van nummer 6 is in 1891, naar een ontwerp door de architect Edouard Dobbeleêrs een kleine rondboognis aangebracht, in geprofileerde omlijsting met sluitsteen en diamantkopimposten. Hierin bevind zich een gepolychromeerd beeld van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen, gegoten uit cementmortel, en daterend uit 1881. Het is afkomstig van het in 1887 gesloopte aanpalende pand, waartegen het stond opgesteld op een sokkel uit dezelfde periode, met een smeedijzeren lichtarm en metalen baldakijn. Beeld en sokkel werden aanvankelijk tegen de gevel van het nieuw opgetrokken kantoorgebouw aangebracht. Na weigering van de vergunning voor een lichtarm in 1888, verhuisde het beeld op 8 december 1891, de feestdag van Maria Onbevlekt Ontvangen naar zijn huidige plek, opgesteld in de daartoe voorziene gevelnis. Een cartouche met opschrift: “IMACULEE CONCEPTION/8 DECEMB/1891” op de voet van het beeld, verwijst naar deze gebeurtenis. De Madonna werd in 2011 door Markus Oudejans gerestaureerd en opnieuw gepolychromeerd. Het beeld uit 1881 vervangt een ouder Mariabeeld, dat zich oorspronkelijk tegen de gevel van Jan Van Lierstraat 7 bevond, en in 1871 naar de overzijde van de straat verhuisde.

Auteurs:  Braeken, Jo

Twee diephuizen ()

Twee diephuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en beschilderde verankerde trapgevels (zes treden + overhoeks topstuk) met veranderde ordonnantie, te dateren in de tweede helft van de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw. Nummer 6 met op bovenverdieping kleine rondboognis in geprofileerde omlijsting met sluitsteen en diamantkopimposten, waarin Onze-Lieve-Vrouwe-beeldje van 1881 dat een ouder beeld vervangt. Verankerde achtergevels met afgeknotte punt.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine