• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Art-nouveau-getint rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, op het topstuk gedateerd "anno 1910", volgens het kadasterarchief gebouwd door aannemer Camiel Cromheecke samen met een houtzagerij achteraan.

Kleurrijk en speels voorgevelparement van lichte baksteen op een hardstenen pui met verwerking van rode baksteen en groene en witte faiencetegels voor de ontlanstingsbogen en een gele beraping op de borstwering van het centrale dakvenster. Enkelhuis met asymmetrische gevelopstand, brede korfboogpoort links, een korfboogvenster en breed middenrisaliet doorlopend in een speels dakvenster en een smalle deurtravee rechts. Muuropeningen op de begane grond onder kleurrijke ontlastingsbogen en hardstenen waterlijsten eindigend op een zweepslagmotief; sluitsteen in de vorm van hoofdjes. Middenvenster met fraai bewaard schrijnwerk. Rondboogdeur met beglaasd paneel met ijzeren vulling. Rechthoekige bovenvensters onder I-latei met rozetjes op consoles en arduinen dorpels met afwateringsgleufje, onder ontlastingsboogjes met gelijkaardige hoofdjes. Centrale getoogde deurvensters met gebombeerd ijzeren balkonhek, bekronende waterlijst en dakvenster met hoekpostamenten en gedateerd topstuk.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen