Hospitaal Sint-Arnoldus

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hospitaal Sint-Arnoldus

Voormalig Hospitaal Sint-Arnoldus, sinds 1971 tekenacademie (zie opschriften).

Oprichting van een hospitaal door toedoen van kanunnik Joseph Andries (1796-1886) die na een lange juridische strijd tegen het Sint-Janshospitaal van Brugge, die moesten instaan voor de ziekenzorg in Maldegem als gevolg van het testament van Arnold van Maldeghem van 1275, in 1863 een aanzienlijke vergoeding wist te bekomen voor de armendis van Maldegem, Adegem en Sint-Laureins. De plannen dateren van 1865 en werden getekend door architect Eugène Carpentier van Beloeil en goedgekeurd in gemeenteraad van 13 maart 1867. Openbare aanbesteding in 1867. Eerstesteenlegging op 22 april 1868. Uitgevoerd door aannemer M.J. Gorez uit Beloeil. Inwijding van de kapel in februari 1872. Het hospitaal werd van 1871 af bediend door de zwarte zusters van Aalst. Verbouwingen in 1958 door architect L. Cromheecke en nieuwbouw van 1978 door architect E. Verstraete.

Achterin gelegen opmerkelijk kleurrijk bakstenen complex op vierkante plattegrond met links aansluitende vleugel, oorspronkelijk met mooie beplante voortuin, van de straat afgesloten door een hoge haag en imposant hek, heden voornamelijk parking. Asymmetrische straatvleugel met twee bouwlagen onder verspringende leien zadeldaken afgewerkt met aandaken, respectievelijk van zes en vier traveeën en onderbroken door een uitspringende inkompartij van twee traveeën met puntgevel en aanleunende torentje onder speelse leien spits. Rechts, iets terugwijkend, aanleunende kapel met ronde traptoren in de oksel. Ervoor werd recenter een glazen galerij gebouwd als verbinding met de nieuwbouw ernaast.Zijvleugels, sterk geritmeerd door mijterboogvormige vensters op arduinen dorpels, onder omlopende lijsten van gele baksteen, met oranjerode geprofileerde dagkanten en hardstenen hoek- en sluitstenen; grotendeels behouden schrijnwerk met schijframen en kleine roedeverdeling. Aflijnende bakstenen boogfries.

Inkompartij met gelijkaardige gekoppelde vensters en deur met bekronend spitsboogvormig boogveld met reliëf met knielende Arnoldus Van Maldeghem en banderol, onder houten luifel. Links van de deur, hardstenen gedenksteen met namen van de weldoeners en jaartallen 1871-1921.

Eenbeukige kapel onder leien zadeldak tussen aandaken met bekronend kruis. Spitsboogvenster met neogotische tracering in voor- en achtergevel, voorzien van glas-in-loodramen door Samuel Coucke uit Brugge. Sokkel met Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind in voorgevel. Rond traptorentje met smalle verlichtingsvenstertjes en aflijnende boogfries onder het leien dak met ijzeren bliksemafleider. Aangepast interieur.

Vleugels rond de binnenplaats met één bouwlaag onder verspringende leien zadeldaken tussen aandaken en aflijnende boogfriezen, gelijkaardige gekoppelde vensters. Later toegevoegde ijzeren brandtrappen aan de linker zijgevel en achteraan.

• OCMW-archief Maldegem, Farde, Projet d'Hopital, architecte Carpentier, 1865.
  • Een kijk in Maldegem's verleden bij 't eeuwfeest 1930, Maldegem, 1930, p. 34-35.