Hoekhuis met trapgevel

Alternatieve naam Hotel du Commerce of Koophandelsgasthof
Locatie Noordstraat 1, Maldegem (Oost-Vlaanderen)

• Adrescontrole Maldegem (adrescontroles: 05-05-2008 - 05-05-2008).
  • Inventarisatie Maldegem (geografische inventarisatie: 01-06-2002 - 31-03-2003).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis met trapgevel

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Barbara en omgeving

Typologieburgerhuizen
Datering16de eeuw

Beschrijving

Schuin ingeplant hoekhuis met Mevrouw Coutmanslaan met voortrapgevel en oude kern, mogelijk opklimmend tot de 16de eeuw. Later was het bekend als "Hotel du Commerce" of "Koophandelsgasthof".

Voortrapgevel (zeven treden, schouderstukken en topstuk) van twee traveeën en twee bouwlagen met vernieuwd bakstenen parement en aangepaste pui. Rechthoekige bovenvensters en twee halfcirkelvormige venstertjes in de top. Typische afgeschuinde hoek met ezelsoor in grote zandsteenblokken. Thans ontpleisterde verankerde bakstenen zijgevel van vier traveeën en twee bouwlagen en drie traveeën en twee bouwlagen boven een hoge kelderverdieping, onder verspringende zadeldaken. Tweede steiler dak links afgewerkt met aandak. Bewaarde zandstenen plint in de eerste drie traveeën en bak- en zandstenen ontlastingsboogjes. Rechthoekige vensters op hardstenen dorpels (nieuw schrijnwerk) en rechthoekige deur met bovenlicht in de derde travee. Twee vierkante, getraliede keldervensters in de laatste traveeën. Aflijnende geprofileerde bakstenen daklijst.

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen