Gemeente Maldegem
Deelgemeente Maldegem
Locatie Noordstraat 14, Maldegem (Oost-Vlaanderen)

• Adrescontrole Maldegem (adrescontroles: 05-05-2008 - 05-05-2008).
  • Inventarisatie Maldegem (geografische inventarisatie: 01-06-2002 - 31-03-2003).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Barbara en omgeving

Beschrijving

Woning met oude kern, ingeplant op de hoek met de kerkwegel naar de kerk en voormalig kerkhof, volgens literatuur midden 19de eeuw eigendom van politiecommissaris N. Hulin. Volgens met kadasterarchief en een bouwvergunning, in 1890 verbouwd tot winkelhuis met houten winkelpui in de twee rechter traveeën door de weduwe De Lille, thans nog juwelierszaak De Lille met nogmaals vernieuwde pui. Gedeeltelijk herbouwd en uitgebreid tot zijn huidige volume van 1941.

Gebouw van vier traveeën en twee en een halve bouwlagen onder mank zadeldak. Gecementeerde en geschilderde voorgevel met rechthoekige bovenvensters in vlakke omlijstingen, met later toegevoegde sluitstenen en panelen op de borstweringen. Nieuwe getoogde deurvensters in de pui.

Zijgevel in de kerkwegel met aanbouw van twee traveeën en twee bouwlagen voorzien van zware ankers met kram- en krul, wijzend op een oude kern, onder zadeldak met gerenoveerde achtertrapgevel uitziend op de binnenkoer.

• VAN DE ROSTYNE H. 1997: "Moeder Daneel" een cryptische biografie van Mathilde Courtmans, Heemkundige Kring Het Ambacht Maldegem, Jaarboek, 129-174.

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen