erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 50618   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50618

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Barbara en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 10-02-1981

Beschrijving

Woning met oude kern, ingeplant op de hoek met de kerkwegel naar de kerk en voormalig kerkhof, volgens literatuur midden 19de eeuw eigendom van politiecommissaris N. Hulin. Volgens met kadasterarchief en een bouwvergunning, in 1890 verbouwd tot winkelhuis met houten winkelpui in de twee rechter traveeën door de weduwe De Lille, heden nog juwelierszaak De Lille met nogmaals vernieuwde pui. Gedeeltelijk herbouwd en uitgebreid tot zijn huidige volume van 1941.

Gebouw van vier traveeën en twee en een halve bouwlagen onder mank zadeldak. Gecementeerde en geschilderde voorgevel met rechthoekige bovenvensters in vlakke omlijstingen, met later toegevoegde sluitstenen en panelen op de borstweringen. Nieuwe getoogde deurvensters in de pui.

Zijgevel in de kerkwegel met aanbouw van twee traveeën en twee bouwlagen voorzien van zware ankers met kram- en krul, wijzend op een oude kern, onder zadeldak met gerenoveerde achtertrapgevel uitziend op de binnenkoer.

 • VAN DE ROSTYNE H. 1997: "Moeder Daneel" een cryptische biografie van Mathilde Courtmans, Heemkundige Kring Het Ambacht Maldegem, Jaarboek, 129-174.

Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2003


Relaties

 • Is deel van
  Noordstraat

 • Is deel van
  Parochiekerk Sint-Barbara en omgeving

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50618 (Geraadpleegd op 12-08-2020)