Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5062

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Jezusstraat en Lange Nieuwstraat, gebouwd in opdracht van de uitdrager (‘fripier’) Louis Corneille Hermans, naar een ontwerp door de architect Aloïs Scheepers uit 1873.

Aloïs Scheepers, oprichter van het ‘Etablissement Géographique A. Scheepers’, trad in 1863 als tekenaar in dienst van de stad Antwerpen, en bekleedde vanaf 1888 het ambt van hoofdconducteur van de dienst stadswerken onder leiding van stadsingenieur Gustave Royers. Het vastgoedproject voor eigen rekening is representatief voor zijn privé-architectuurproductie uit de jaren 1870 en 1880, die vooral bestaat uit burgerhuizen in neoclassicistische stijl of een neotradioneel geïnspireerd eclecticisme.

Met een gevelbreedte van zes traveeën, omvat het afgeschuinde hoekhuis drie bouwlagen en een mezzanine onder een schilddak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel volgt de gebroken rooilijn van het perceel, en rustte oorspronkelijk op een begane grond met schijnvoegen, een klassieke houten winkelpui met hoekportaal, en een hardstenen plint. Geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting, op de eerste verdieping geaccentueerd door onderdorpels. Een balkon met ijzeren borstwering, waarvan de consoles zijn verwijderd, legt de klemtoon op de hoektravee. Een klassiek hoofdgestel met afgeronde mezzaninevensters en een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Volledig verbouwde pui en vernieuwd schrijnwerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1873#279.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203030 (geraadpleegd op ).


Winkel ()

Hoekhuis met neoclassicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevel van drie + één + twee traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw. Gebroken gevelwand, die de grillige rooilijn volgt, voornamelijk horizontaal gemarkeerd door de doorlopende dorpels, kordons en kroonlijst op klossen en tandlijst. Eenvoudige rechthoekige vensters in geprofileerde riemlijstjes.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5062 (geraadpleegd op ).