Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwershuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Barbara en omgeving

Beschrijving

Voormalig brouwershuis bij de brouwerij Verstringe-Talloen, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1906 op de plaats van de vroegere herberg "Het Zwaantje". Eclectisch gebouw met voornamelijk neo-Vlaamse-renaissancekenmerken, ingeplant op de hoek met de kerkwegel, met bakstenen voorgevel van drie travee├źn en twee bouwlagen gemarkeerd door een brede trapgevel boven de linkertravee. Afdekkende pannen zadeldaken. Jammerlijk verbouwde winkelpui. Behouden rijkelijk uitgewerkte bovenverdieping gemarkeerd door speklagen en een hardstenen kordon, rechthoekige vensters met versierde boogvelden, panelen en sierankers op de penanten. Aflijnende boogfries onder de houten kroonlijst op modillons. Overstekende trapgevel met schouderstukken, centraal venster met balkonhek en flankerende nissen.

Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen