Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de aannemer Godfried Van Bergen uit 1902. Opdrachtgever was de meester-bakker Arnold Hubert Grispen (°Maastricht, 1868), die zich in 1885 vanuit Roermond te Antwerpen gevestigd had. Hij huwde er in 1893 met Jeanne Marie Cathérine Vande Zande (°Antwerpen, 1869). Van Bergen, gevestigd in de Dendermondestraat, was in Antwerpen actief van 1891 tot het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een houten winkelpui met plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met onderdorpel. De eerste verdieping onderscheidt zich door entablementen en doorgetrokken lekdrempels, de hogere verdiepingen zijn verticaal verbonden door oplopende vensteromlijstingen met een spiegel op de borstwering. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde begane grond, oorspronkelijk klassieke houten winkelpui met pilasters en hoofdgestel, de vitrine geflankeerd door de inkomdeuren van winkel en bovenverdiepingen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1902#441; vreemdelingendossier 481#58673.

Auteurs:  Braeken, Jo

Winkelhuis ()

Burgerhuis met neoclassicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevel van drie traveeën en vier bouwlagen daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw. Verticale ritmering van de traveeën door middel van oplopende riemlijsten rond de vensters, op de tweede bouwlaag onder gestrekte waterlijstjes. Verbouwde begane grond.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine