Burgerhuis Potvliege

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Maldegem
Deelgemeente Maldegem
Straat Noordstraat
Locatie Noordstraat 31, Maldegem (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Maldegem (adrescontroles: 05-05-2008 - 05-05-2008).
  • Inventarisatie Maldegem (geografische inventarisatie: 01-06-2002 - 31-03-2003).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis Potvliege

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Burgerhuis Potvliege

Deze bescherming is geldig sinds 09-06-2004.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlart nouveau
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Art-nouveauhuis gebouwd door weduwe Louis Potvliege - Van de Genachte volgens bouwvergunning van 3 juni 1912. Beschermd als monument bij ministerieel besluit van 9 juni 2004.

Dubbelhuis met karakteristieke asymmetrische opbouw met opmerkelijk naar boven toe versmallend baksteenparement. De brede linkertravee met hoger oplopend dakvenster onder halfronde kroonlijst tussen hoekpilasters wordt gemarkeerd door een niervormig benedenvenster en een driezijdige houten erker onder leiendakje op de bovenverdieping. De rechtertravee met gekoppelde rondboogdeur en -venster heeft op de bovenverdieping een breed deurvenster met balusterbalkon op uitgewerkte console. Een overstekende rechte houten kroonlijst op consooltjes lijnt deze travee af. Het afdekkend pannen zadeldak is boven de rechtertravee nog voorzien van een dakkapel met puntgeveltje.

Zeer verzorgde, rijkelijk gedecoreerde en goed bewaarde voorgevelparement van witte geglazuurde baksteen, verrijkt met groene tegels voor een horizontaliserende belijning en de ontlastingsbogen, op een natuurstenen sokkel in breuksteenverband waarin panelen uitgespaard zijn onder de vensters. Een rijkelijk gebruik van grijze arduin voor de zwierige vensteromlijstingen, het balkon, de hoek- en sluitstenen draagt in hoge mate bij tot het keurrijke voorkomen. Het groen van de decoratieve tegels werd ook hernomen in het gestructureerde glas van de bovenlichten en delen van de vensters die alle hun origineel schrijnwerk met roedeverdelingen behielden. Fraaie art-nouveautegeltableaus met irisbloemen en ranken in de borstwering geven de gevel een extra verfijning. Ook de vormgeving van de sierankers en smeedwerk van het gebombeerde balkonhek aan het dakvenster verraden de zwierige belle-époque-architectuur.

Gaaf bewaard interieur met een stijlbewuste aankleding. De plattegrond is vrij traditioneel met een centrale gang, links twee salons met tussen beide een vierpanelendeur met fraai glas in lood, een klein bureau vooraan rechts en erachter het trappenhuis. Een luchtige veranda en aangepaste keuken bevinden zich in een smallere achteraanbouw. Alle vloeren met kleurige cementtegels, het gepatineerd geschilderde binnenschrijnwerk, de marmerschilderingen in de gang en het trappenhuis met houten trap zijn nog origineel en in oorspronkelijke staat behouden. Mooie glas-in-loodpanelen in de deuren met gestileerde florale motieven. Linker salons met vrij klassieke marmeren schouwmantels en luchterhouders en omlopende hollijsten uitgevoerd in vlakreliëf met zwierige bladranken en bloemmotieven.

  • Gemeentearchief Maldegem, nr. 2756.

Bron: -

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 2003

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Noordstraat

Noordstraat (Maldegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.