erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 50665   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50665

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Eclectisch rijhuis met voornamelijk art-nouveau-inslag, op de geveltop en volgens het kadasterarchief van 1905 en gebouwd door de lokale bouwkundige Arthur Willems. Kleurrijke en speelse voorgevel van gele en gesinterde baksteen op een plint van hardsteen, verrijkt met hardsteen voor dorpels en hoekstenen, dekstenen en topstuk van de bekronende trapgevel boven de rechter travee; contrasterende bepleisterde linker boventravee. Centrale deur onder I-latei met rozetjes op consoles, onder gestreepte ontlastingsboog, geflankeerd dor smal en breed steekboogvenster met hardstenen hoekstenen met art-nouveaugetinte ornamenten, gelijkaardige smalle gekoppelde vensters in de rechter boventravee. Bekronende trapgevel met schouderstukken en sierankers en rondboogvormig venstertje. Linker boventravee met rechthoekig venster, aflijnende kroonlijst en dakvenster in het mansardedak.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2003


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50665 (Geraadpleegd op 08-07-2020)