Schouwburg

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Maldegem
Deelgemeente Maldegem
Straat Schouwburgplaats
Locatie Schouwburgplaats 3, Maldegem (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Maldegem (adrescontroles: 05-05-2008 - 05-05-2008).
  • Inventarisatie Maldegem (geografische inventarisatie: 01-06-2002 - 31-03-2003).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Schouwburg

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Voormalige schouwburg, thans Openbare Bibliotheek. Aanvraag voor het bouwen van een schouwburg met herberg en woning ingediend door Leon De Lille op 4.10.1937 Oorspronkelijke plannen van architect Robert Hebb van Sint-Niklaas, zie gevelsteen in voorgevel met opschrift "Rob. Hebb Arch. '37", doch verplicht opgelegde voorgevel in "traditionele stijl" door de gemeente naar ontwerp van de Gentse architect Henri Vaerewijck-Suys. Inhuldiging op 31 juli 1938. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de Duitsers, nadien bal- en filmzaal. In 1985 aangekocht door de gemeente in functie van de bibliotheek. In 1988 gerenoveerd door het projectbureau Aiko van Maldegem en op 21 oktober 1989 officieel geopend als bibliotheek.

Neotraditionele bak- en zandstenen voorgevel van negen traveeën en twee bouwlagen gemarkeerd door een centraal uitgebouwde portiek met vier Toscaanse zuilen die een breed balusterbalkon ondersteunen. Begane grond met drie rechthoekige poorten in de middelste en uiterste traveeën in geblokte omlijstingen en brede vensters ertussen. Bovenverdieping gemarkeerd door een haast gevelbrede erker met hoge kruiskozijnen en kloosterkozijnen met bekronende oculus in de linker travee en twee venstertjes rechts. Balkon met gemeentewapen voor de drie middentraveeën en torenvormige bekroning boven de middentravee. Het uurwerk en de belvedère werden nooit gerealiseerd. Afdekkend zwart pannen zadeldak tussen zijtrapgevels.

Oorspronkelijk interieur van architect Hebb sterk aangepast. In de spektakelzaal is de scène herkenbaar en het plafond, het balkon is verstopt en nieuwe niveaus en een lift werden toegevoegd.

  • Gemeentearchief Maldegem, VIII F nr. 2761.

Bron: -

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 2003

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Schouwburgplaats

Schouwburgplaats (Maldegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.