Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1868 door C. Wallyn, koopman. Hoekpand met de Brielstraat met respectievelijk vijf traveeën, een afgeschuinde hoektravee en twee traveeën onder pannen schilddak. Heden gecementeerde voorgevel op arduinen plint. Sterk horizontaal gemarkeerde voorgevel met schijnvoegen onder de puilijst, arduinen cordon ter hoogte van de dorpels op de bovenverdieping en uitgewerkt hoofdgestel met gesculpteerde panelen in de fries en houten kroon- en tandlijst op uitgewerkte modillons. Begane grond met twee grote winkelramen en behouden centrale deur met nog origineel schrijnwerk en paneel en bovenlicht met ijzeren vulling. Omlijste getoogde bovenvenster met sluitstuk en leeuwenkopjes. Afgeschuinde hoektravee met houten erker op de bovenverdieping en bekronend ijzeren balkonhek en dakvenster onder driehoekig fronton met windwijzer met klauwende leeuw. Bakstenen zijgevel in de Brielsraat met aansluitende poort en haaks op de straat ingeplant voormalig magazijn.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen