erfgoedobject

Neorenaissance burgerhuis

bouwkundig element
ID
50708
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50708

Juridische gevolgen

Beschrijving

Goed bewaard burgerhuis in neorenaissancestijl, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1893 door de familie Devos, later bekend als woning van dokter Dhondt. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met oeils-de-boeuf en centraal dakvenster met voluutvormige vleugelstukken en bekronend driehoekig fronton. Opgetrokken uit baksteen op een plint van hardsteenplaten, horizontaal gemarkeerd door een arduinen puilijst en cordon en afgewerkt met een uitgewerkte houten kroon- en tandlijst op consooltjes; sierankers op de penanten. Centrale rechthoekige deur in geprofileerde arduinen omlijsting onder kroonlijst. Erboven balkon op voluutconsoles, voorzien van een ijzeren hek. Fraaie houten paneeldeur met typische renaissancemotieven. Getoogde benedenvensters in bakstenen omlijsting verrijkt met diamantkoppen, op hardstenen dorpels op consooltjes, onder bakstenen waterlijst. Origineel bewaard schrijnwerk en voorzetraampjes in glas in lood. Rechthoekige bovenvensters onder hardstenen latei en korfboogvormig boogveld met baksteenvulling en diamantkoppen in de omlijsting, nieuw schrijnwerk.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2003


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neorenaissance burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50708 (Geraadpleegd op 16-05-2021)