Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Jodenstraat en Wapper, gebouwd in opdracht van meester-schrijnwerker Ch. Vrients, naar een ontwerp door ingenieur-architect Jan-Frans Stordiau uit 1872. De constructie verving een bestaand pakhuis. Het pand werd in 1983 gesloopt voor de nieuwbouw van de Generale Bank.

Het gebouw behoort tot het rijpe oeuvre van Jan-Frans Stordiau, die in Antwerpen vooral actief lijkt te zijn geweest tijdens de jaren 1860 en 1870, maar in tegenstelling tot zijn bekendere zoon architect Ernest Stordiau, slechts weinig sporen naliet. Bouwdossiers van veelal verdwenen nieuwbouwwoningen naar zijn ontwerp werden onder meer teruggevonden rond het Stadspark, op de Leien, de Mechelsesteenweg en in de Lange Leemstraat, zonder onderscheid wijken van stand. Tot zijn belangrijkste realisaties behoort het statige hotel Moretus de Theux in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit 1879 aan de Quinten Matsijslei.

Hoekhuis van vijf bij twee traveeën en drie bouwlagen oorspronkelijk onder een schilddak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, met een gedesaxeerd portaal in de tweede travee. Registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting met ijzeren parapetten. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.