Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5073

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Jodenstraat en Wapper, gebouwd in opdracht van meester-schrijnwerker Ch. Vrients, naar een ontwerp door ingenieur-architect Jan-Frans Stordiau uit 1872. De constructie verving een bestaand pakhuis. Het pand werd in 1983 gesloopt voor de nieuwbouw van de Generale Bank.

Het gebouw behoort tot het rijpe oeuvre van Jan-Frans Stordiau, die in Antwerpen vooral actief lijkt te zijn geweest tijdens de jaren 1860 en 1870, maar in tegenstelling tot zijn bekendere zoon architect Ernest Stordiau, slechts weinig sporen naliet. Bouwdossiers van veelal verdwenen nieuwbouwwoningen naar zijn ontwerp werden onder meer teruggevonden rond het Stadspark, op de Leien, de Mechelsesteenweg en in de Lange Leemstraat, zonder onderscheid wijken van stand. Tot zijn belangrijkste realisaties behoort het statige hotel Moretus de Theux in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit 1879 aan de Quinten Matsijslei.

Hoekhuis van vijf bij twee traveeën en drie bouwlagen oorspronkelijk onder een schilddak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, met een gedesaxeerd portaal in de tweede travee. Registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting met ijzeren parapetten. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1872#785.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203012 (geraadpleegd op ).


Hoekhuis ()

Hoekhuis van vijf + twee traveeën en drie bouwlagen onder pseudomansardedak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw, sterk horizontaal gemarkeerd door middel van schijnvoegen, doorlopende dorpels en de brede, houten kroonlijst op modillons en tandlijst. De rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren en gietijzeren leuningen. Rechthoekige deur in geblokte omlijsting.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5073 (geraadpleegd op ).