erfgoedobject

Duimpjesvilla

bouwkundig element
ID
50737
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50737

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duimpjesvilla
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duimpjesvilla
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamde "Duimpjesvilla" gebouwd in 1903 door schrijver-uitgever Victor De Lille als woning en drukkerij voor zijn krant 't Getrouwe en het Duimpjesblad. In 1905 reeds verhuisde hij naar 't Kasteeltje in de Noordstraat. Nadien bureel en café "Flora" van de boomkwekerij en plantenfirma "Etablissements d'Horticulture P.& L. De Coninck Frères" opgericht in 1848 aan de toenmalige Eelveldestraat, heden Stationsstraat.

Eclectische bakstenen villa met omhaagde voortuin, met twee bouwlagen onder verspringende speelse rode pannen daken en leien tentdak op het torentje links; bekronende ijzeren windwijzer en vlagje met klomp, symbool van de vroegere drukkerij. Gevarieerde venstervormen, onder meer kloosterkozijnen met zandstenen dorpels, drielichten en later toegevoegde rondboogdeurvensters met kleine roedeverdeling in de bovenlichten; deels nieuw schrijnwerk. Sierankers op de penanten. Toegevoegde erker op de bovenverdieping en versoberde puntgevel in de middentravee.

  • VAN DE ROSTYNE H., "Pépinières De Coninck" in Maldegem, "A côté de la gare" 1848-1975, in heemkunige kring het Ambacht, jaarboek 2002, p. 207-225.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duimpjesvilla [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50737 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.