erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 5075   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5075

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd naar een ontwerp door Franciscus De Wolf uit 1840. Van deze aannemer of architect zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit begin jaren 1830 tot midden jaren 1850. Uit het bouwdossier valt de opdrachtgever niet af te leiden.

Met een gevelbreedte van drie traveeƫn, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een schilddak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door geprofileerde waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met geprofileerde dagkanten. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op consoles vormt de gevelbeƫindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1840#32.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5075 (Geraadpleegd op 22-10-2019)