erfgoedobject

Twee stadswoningen

bouwkundig element
ID
50752
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50752

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee woonhuizen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Volgens het kadasterarchief oorspronkelijk twee huizen gebouwd in 1878 door weduwe De Lille-Hoste. In 1881 tot één huis samengevoegd en vermoedelijk dan voorzien van de gevelberaping en middenrisaliet. Van 1882 tot 1952 locatie van de "Nationale Gendarmerie", zie vroeger opschrift. In 1952 verkocht en opnieuw gesplitst in twee woningen. Oorspronkelijk dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Beraapte voorgevel, pui van nummer 65 heden storend verbouwd en voorzien van een bakstenen parement, op een gepleisterde en geschilderde plint, horizontaal gemarkeerd door een arduinen cordon en hoofdgestel met kleine venstertjes in de fries; nieuwe kroonlijst. Behouden getoogde rechter benedenvensters en bovenvensters in vlakke, witgeschilderde omlijsting met nieuw schrijnwerk. Middelste venster op de bovenverdieping geflankeerd door geblokte pilasters op consoles met dekplaat en siervazen.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Twee stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50752 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.