erfgoedobject

Molenaarshuis van de Pantesmolen

bouwkundig element
ID
50755
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50755
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalig molenaarshuis en maalderij op de site van de vroegere zogenaamde "Pantesmolen", een stenen windmolen opgericht door Pieter Pante, eind 18de eeuw, in 1886 omgevormd tot oliestoomwindmolen, in de jaren 1920 vervallen en volgens het kadasterarchief gesloopt in 1927. Het bakstenen maalderijgebouw aan de straat werd gebouwd in 1931. Op de oude rooilijn ingeplant voormalig molenaarshuis van vijf traveeën en heden twee bouwlagen onder pannen zadeldak, in kern opklimmend tot begin 19de eeuw, volgens het kadasterarchief in zijn huidige vorm daterend van 1886. Verankerd witgeschilderd dubbelhuis met getoogde vlak omlijste deur en benedenvensters met groengeschilderd schrijnwerk met kleine roedeverdeling en bewaarde duimen van de luiken. Vierkante omlijste bovenvensters. Rechts aansluitend, op de nieuwe rooilijn ingeplant bakstenen maalderijgebouw onder pannen pseudo-mansardedak, volgens het kadasterarchief van 1931. Naar verluidt met bewaarde maalderij infrastructuur.

  • Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, 1961, Tweede band, XV, 1962, p. 25-26.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Molenaarshuis van de Pantesmolen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50755 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.