erfgoedobject

Schoolgebouw Milsenhof

bouwkundig element
ID
50758
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50758

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw Milsenhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Technisch instituut der ursulinen. Gelegen op de plaats van het voormalige zogenaamde "Milsenhof", hotel van de heren van Milsen; van het einde van de 14de eeuw tot 1613 in het bezit van de familie van Oyenbrugge, later bewoond door verscheidene eigenaars.

Heden technische school met twee klasgebouwen van circa 1900; twee bouwlagen en traveeën tussen verankerde lisenen, geritmeerd door rondbogig venster, voorts nieuwe vleugels.

Twee arduinen 18de-eeuwse deuromlijstingen van de noordvleugel herinneren aan de vroegere constructie. In de voorgevel: rondboogpoort in een zware kwarthol geprofileerde omlijsting gemarkeerd door neuten, imposten en drie in de druiplijst opgenomen sluitstenen. In de achtergevel: rechthoekige deur in een strenge geprofileerde Lodewijk XVI-omlijsting met neuten, oren, gecanneleerde sluitsteen tussen twee lambrekijnen, gecanneleerde architraaf verfraaid met rozetten en bekronend gebogen fronton.


Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  :


Relaties


Waarnemingen


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Schoolgebouw Milsenhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50758 (Geraadpleegd op )