Magazijn De Steur

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Nauwstraat
Locatie Nauwstraat 9-11, Mechelen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Mechelen historische binnenstad (actualisaties: 01-01-2007 - 06-12-2007).
  • Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Magazijn De Steur

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Magazijn De Steur: deel
gelegen te Nauwstraat 9 (Mechelen)

Deze bescherming is geldig sinds 16-01-1987.

omvat de bescherming als monument Magazijn De Steur: deel
gelegen te Nauwstraat 11 (Mechelen)

Deze bescherming is geldig sinds 16-01-1987.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Als vismagazijn deel uitmakend van een groter complex, met U-vormige aanleg aan de Dijlezijde en later opgesplitst, zie nummer 7.

Heden imposant classicistisch L-vormig hoekhuis, 1804 gedateerd op sluitsteen (poortomlijsting Vismarkt). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van twee bouwlagen, respectievelijk zeven en acht traveeën onder een afgesnuite zadelbedaking (kunstleien). Sterk verticaal belijnde voorgevel, door middel van vlakke pilasters op sokkels in kolossale orde opgesteld op de bovenverdieping en daar ook aansluitend bij de gegroefde consoles met drup van de kroonlijst. Pilasters van de begane grond bovenaan versierd met rank- en bloemmotieven; onder aflijnende geprofileerde puilijst.

Twee oorspronkelijke poorten; in de Nauwstraat verbouwd als venster: rondboogomlijsting op imposten, met diamantkopsluitsteen onder gestrekte druiplijst; fraai uitgewerkt rood- en geelbeschilderd bovenlicht met steur in medaillon tussen bladerkrans. Poort aan Vismarktzijde: in geprofileerde boogomlijsting met kwarthol beloop op imposten en neuten, voorzien van trapeziumsluitsteen met initialen B.W.-M.P. en jaartal 1804. Later, overhoeks hoekportaal met achteruitwijkende en schuingeplaatste ingangsdeur. Eenvoudige rechthoekige vensters - deels gedicht - en verdiepte borstweringen. Accent respectievelijk op de bredere vijfde (Nauwstraat) en zesde (Vismarkt) venstertravee door middel van vlakke omlijsting; op de derde bouwlaag met oren en neuten en lekdrempels op gegroefde consooltjes.

Bakstenen achter- en zijgevels, uitziende op de Dijle, met gedeeltelijk gedichte rechthoekige muuropeningen en sporen van zandstenen hoekblokken. Witgekalkte begane grond geritmeerd door middel van gedeeltelijk gedichte rondboogarcades tussen vlakke pilasters met booglijst op imposten en neuten, trapezoïdale sluitsteen en casementen in de zwikken. Binnenplaats gedeeltelijk bebouwd, onder gecombineerde zadeldaken (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen).

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Nauwstraat

Nauwstraat (Mechelen)

is gerelateerd aan Stadswoning De Vijf Haringen

Nauwstraat 5-7, Mechelen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.