erfgoedobject

Magazijn De Steur

bouwkundig element
ID
50762
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50762

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Magazijn De Steur
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • omvat de aanduiding als beschermd monument Magazijn De Steur: deel
  Deze bescherming is geldig sinds 16-01-1987

 • omvat de aanduiding als beschermd monument Magazijn De Steur: deel
  Deze bescherming is geldig sinds 16-01-1987

Beschrijving

Als vismagazijn deel uitmakend van een groter complex, met U-vormige aanleg aan de Dijlezijde en later opgesplitst, zie nummer 7.

Heden imposant classicistisch L-vormig hoekhuis, 1804 gedateerd op sluitsteen (poortomlijsting Vismarkt). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van twee bouwlagen, respectievelijk zeven en acht traveeën onder een afgesnuite zadelbedaking (kunstleien). Sterk verticaal belijnde voorgevel, door middel van vlakke pilasters op sokkels in kolossale orde opgesteld op de bovenverdieping en daar ook aansluitend bij de gegroefde consoles met drup van de kroonlijst. Pilasters van de begane grond bovenaan versierd met rank- en bloemmotieven; onder aflijnende geprofileerde puilijst.

Twee oorspronkelijke poorten; in de Nauwstraat verbouwd als venster: rondboogomlijsting op imposten, met diamantkopsluitsteen onder gestrekte druiplijst; fraai uitgewerkt rood- en geelbeschilderd bovenlicht met steur in medaillon tussen bladerkrans. Poort aan Vismarktzijde: in geprofileerde boogomlijsting met kwarthol beloop op imposten en neuten, voorzien van trapeziumsluitsteen met initialen B.W.-M.P. en jaartal 1804. Later, overhoeks hoekportaal met achteruitwijkende en schuingeplaatste ingangsdeur. Eenvoudige rechthoekige vensters - deels gedicht - en verdiepte borstweringen. Accent respectievelijk op de bredere vijfde (Nauwstraat) en zesde (Vismarkt) venstertravee door middel van vlakke omlijsting; op de derde bouwlaag met oren en neuten en lekdrempels op gegroefde consooltjes.

Bakstenen achter- en zijgevels, uitziende op de Dijle, met gedeeltelijk gedichte rechthoekige muuropeningen en sporen van zandstenen hoekblokken. Witgekalkte begane grond geritmeerd door middel van gedeeltelijk gedichte rondboogarcades tussen vlakke pilasters met booglijst op imposten en neuten, trapezoïdale sluitsteen en casementen in de zwikken. Binnenplaats gedeeltelijk bebouwd, onder gecombineerde zadeldaken (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen).


Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  : 1984


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Stadswoning De Vijf Haringen

 • Is deel van
  Nauwstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Magazijn De Steur [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50762 (Geraadpleegd op 17-06-2021)