Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Voormalige stoffenzaak "Huis Marcel De Vreese", nadien café "De Vreze Gods", thans "Den Artist". Oorspronkelijke woning, volgens het kadasterarchief gebouwd door Jean Andries, boutiquier, in 1874. Volgens bouwvergunning van 1931 werd de winkelpui aangepast voor de stoffenzaak van Marcel De Vreese, zie de naam in de granitovloer van het portaal, naar ontwerp van architect S. Smitz.

Ruime neoclassicistische woning op de plaats van twee vroegere percelen, acht traveeën met lichte knik en bredere penant tussen de vierde en vijfde travee en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Behouden gepleisterde en witgeschilderde bovenverdieping boven de houten gevelbrede winkelpui van 1931. Vijfledige pui met centraal portaal met naam in mozaïektegels in de granitovloer en telkens twee vitrines gescheiden door houten pilasters met consoles en bekronend hoofdgestel; erboven huidige huisnaam. Bovenverdieping geritmeerd door getoogde omlijste vensters op doorgetrokken dorpels, met sluitsteen en behouden schrijnwerk. Aflijnend hoofdgestel met overkragende houten kroonlijst op uitgewerkte gekoppelde voluutconsoles.

Huidig café-interieur met behouden granitovloer en houten toog, in 1987 beschilderd door Patrick Isebaert met portretten, onder meer van de uitbaters, en neogotische wandkast.

• Eeklo, Stadsarchief, Bouwvergunningen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen