Dekenij

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Eeklo
Deelgemeente Eeklo
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 7, Eeklo (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Eeklo (adrescontroles: 05-06-2008 - 05-07-2008).
  • Inventarisatie Eeklo (geografische inventarisatie: 01-05-2001 - 31-05-2002).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dekenij

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Vincentius met aanpalende straten

Deze bescherming is geldig sinds 07-12-1983.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Oorspronkelijk verblijf voor de pastoor, volgens literatuur gebouwd in 1642 door het kerkbestuur op de plaats van een verwoeste hoeve die in 1637 aangekocht werd. Sinds 1878 dekenij. Behouden grote ommuurde tuin met enkele imposante bomen en nisje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje naast de achterpoort.

Dubbelhuis van zeven traveeën en vermoedelijk slechts één bouwlaag, in de loop van de 18de of begin 19de eeuw verhoogd en voorzien van een gepleisterd en witgeschilderd parement. Thans verankerde bakstenen voorgevel met twee bouwlagen gemarkeerd door gepleisterde platte banden, vensteromlijstingen, kordonlijst en een geprofileerde daklijst. Afdekkend pannen zadeldak. Rechthoekige vensters, op de begane grond op hardstenen dorpels en voorzien van persiennes; bewaard schrijnwerk. Centrale rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting, onder geprofileerde witgeschilderde kroonlijst; hardstenen trap met drie treden. Fraaie houten deur met beglaasd paneel met smeedwerk en bovenlicht met huisnaam "dekenij". Links aansluitende schuin ingeplante woning, oorspronkelijk gebouwd als koetshuis door deken Hulpiau, volgens het kadasterarchief in 1909, thans koetspoort verdwenen, voorgevel aangepast en inwendig verbonden met de dekenij. Rechts aansluitend laag huisje van twee traveeën met dezelfde gevelafwerking. Linker bovenhoek met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, vernieuwd in 1975 door de lokale beeldhouwer Albert Dhavé ter vervanging van het oude, in 1888 geplaatste Mariabeeld onder baldakijn.

Verankerde witgeschilderde achtergevel met uitspringende twee linker traveeën onder schilddak; aangepaste deur en vensters op de begane grond.

Interieur met behouden gewelfde kelder met tongewelf, stenen trap en rode tegelvloer. 19de-eeuwse trap en trappaal en wit- en zwartmarmeren vloer. Linker salon met tegen de buitenmuur een zwartmarmeren schouw geflankeerd door twee omlijste muurschilderingen met een stadslandschap met kerk, naar verluidt geschilderd door een Engels soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Bron: -

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 2002

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kerkstraat

Kerkstraat (Eeklo)

maakt deel uit van Parochiekerk Sint-Vincentius met aanpalende straten

Kerkplein, Kerkstraat, Markt, Patersstraat, Prinsenhofstraat, Stationsstraat, Zilverstraat (Eeklo)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.