is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Vincentius met aanpalende straten
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Vincentius met aanpalende straten
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
Deze vaststelling was geldig van tot
Neoclassicistisch burgerhuis, volgens het kadasterarchief in 1869 aangepast en achteraan uitgebreid met een handweverij door eigenaar Polydoor Lippens (1810-1889), vermaard fysicus en uitvinder, die iets verderop in Kerkstraat nummer 20 woonde. Bewaard, niet gedateerd bouwplan, ondertekend door aannemer Louis Heene. Enkelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met fraai gerestaureerde gepleisterde en geschilderde voorgevel op een plint van hardsteenplaten. Begane grond met eenvoudige rechthoekige vensters op arduinen dorpels en rechthoekige deuren in de eerste en vijfde travee, gevat in een vlakke arduinen omlijsting; nieuw schrijnwerk naar 19de-eeuws model. Omlijste getoogde bovenvensters op doorgetrokken kordon en verrijkt met sluitstenen. Aflijnende hoofdgestel het kroonlijst op gekoppelde modillons.
Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)