erfgoedobject

Tuinpaviljoen

bouwkundig element
ID
50779
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50779

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tuinpaviljoen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tuinpaviljoen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Behouden tuinpaviljoen bij de voormalige woning van Polydoor Lippens, fysicus en uitvinder, geboren te Eeklo in 1810 en gestorven in 1889. Volgens het kadasterarchief liet P. Lippens het huis vergroten en een paviljoen bouwen achteraan in de tuin in 1870 (pas opgetekend op de schets van 1884). Volgens literatuur, naar analogie met Gentse paviljoentjes, vermoedelijk daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Het woonhuis werd intussen volledig gerenoveerd.

Behouden tuinpaviljoen op zeszijde plattegrond met beraapt parement met geaccentueerde gepleisterde hoeken en drie spitsboogdeurvensters in gelijkaardige gepleisterde en witgeschilderde omlijstingen, met behouden, thans blauwgeschilderd schrijnwerk en beglaasde panelen met roedeverdeling en ijzeren vulling in het bovenlicht; deur vooraan met ijzeren balkonhek. Achtergevel met rond venster met ijzeren stervormige roeden. Opmerkelijk pagodevormig zinken dak met bekronend bolornament, miniatuurdakje en maansikkel. Gepleisterd interieur met centrale stucrozet met luchterhouder.

  • VAN CLEVEN J., Neogotisch Eeklo en de Eeklose begraafplaats, in Bethunianum-Cahier no. 5, Eeklo 1990.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tuinpaviljoen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50779 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.