erfgoedobject

Volkshuis Germinal

bouwkundig element
ID
50782
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50782
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Volkshuis Germinal
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Volkshuis "Germinal". Huidig gebouw opgericht door de Maatschappij Vooruit I van Gent in 1925 op de plaats van twee oude huisjes die in 1903 aangekocht werden door de "Société coöperatieve de Toekomst" van Gent als "Volkshuis" en coöperatie.

Geschilderde bakstenen art-decogevel van drie traveeën en twee bouwlagen gemarkeerd door een hoger oplopend middenrisaliet, afgelijnd door pilasters aanzettend op getrapte consoles met art-decokapitelen en bekroond door een gebogen kroonlijst. Identieke hoekpilasters. Begane grond met brede poorten en centraal venster met typische afgeschuinde bovenhoeken; penanten met art-decosiermotieven. Identiek bovenvenster en erkers in de zijtraveeën; drielicht in het dakvenster.

  • DE ROO S. - DE SMET E., Het Eeklo van toen, Brugge, 1985, p. 78.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Volkshuis Germinal [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50782 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.