erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
50796
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50796

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis, van 1889 tot 2002 rijkswachtkazerne, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1869 door fabrikant Henri De Smet, volgens bouwvergunning van 1868, gesigneerd V. Reychler. Aan de straat palende woning van negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Gepleisterde en witgeschilderde voorgevel op een plint van arduinplaten, horizontaal gemarkeerd door een pui- en kordonlijst, met panelen op de borstwering. Oorspronkelijk gemarkeerd geblokt risaliet met poort in de derde travee, in 1969 vervangen door een venster en brede doorrit in de twee linker traveeën aangebracht; de achteraanbouwen gesloopt. Voorts rechthoekige vensters, op de bovenverdieping in geprofileerde omlijsting met oren en sluitsteen, op doorgetrokken dorpels; overal vernieuwd schrijnwerk.

  • Stadsarchief Eeklo, Bouwvergunningen.
  • VAN DE VELDE L., Geschiedenis van de rijkswacht te Eeklo (I), in De Eeklose Dobbelgebakkene, XI, 2002, 2, p. 67-77.
  • VAN DE VELDE L., Geschiedenis van de rijkswacht te Eeklo (II), in De Eeklose Dobbelgebakkene, XI, 2002, 3, p. 138-147.

Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50796 (Geraadpleegd op )