Café Rubens

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Eeklo
Deelgemeente Eeklo
Straat Koningin Astridplein
Locatie Koningin Astridplein 10, Eeklo (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Eeklo (adrescontroles: 05-06-2008 - 05-07-2008).
  • Inventarisatie Eeklo (geografische inventarisatie: 01-05-2001 - 31-05-2002).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Café Rubens

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Café Rubens

Deze bescherming is geldig sinds 30-04-2004.

Beknopte karakterisering

Typologiecafés
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Eén van de meest authentiek bewaarde en mooiste horecazaken, gebouwd in 1912 samen met het huis nummer 8 door de toenmalige brouwers, de gebroeders Dhanens. Beschermd als monument bij MB van 30.04.2004.

Het gebouw valt op in de huizenrij door zijn kleurrijke en speelse gevel in eclectische stijl met mooie ornamenten die verwijzen naar de art nouveau. De voorgevel is opgetrokken uit oranjerode baksteen verrijkt met gele baksteen voor speklagen en boogstenen en natuursteen, blauwe hardsteen en zandsteen voor de plint, consoles, dorpels, waterlijsten en decoratieve ornamenten. De rijwoning telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een pseudo-mansardedak met centraal dakvenster en twee zijvenstertjes.

De originele cafépui is uitgewerkt als een gevelbrede korfboog van oranjerode en gele gestreepte baksteen op zandstenen aanzetstenen en afgewerkt met een waterlijst eindigend op voluten. Het behouden geelgeschilderd schrijnwerk met gekleurd gestructureerd glas in de gedeelde bovenlichten draagt sterk bij tot het kleurrijk geheel. Twee fijne gedecoreerde arduinen deurposten met voluutconsoles verdelen de pui in drie delen en ondersteunen de zandstenen kraagstenen van het gebogen gevelbrede balkon op de bovenverdieping. Het oorspronkelijke gietijzeren balkonhek werd vervangen door een eenvoudige ijzeren leuning tussen de behouden hoekpostamenten. De bovenverdieping is verder geritmeerd door korfboogvormige vensters en een centraal deurvenster onder gestreepte booglijst en bekronende omlopende waterlijsten. Het origineel schrijnwerk met roedeverdeling en gekleurd glas bleef hier ook behouden. Een gelijkaardig venster in het dakvenster met niervormige bekroning met dito afwerking en voluutjes, bewaart nog de originele gietijzeren leuning. Twee boven de daklijst oplopende hoekpilasters zijn afgedekt met decoratieve natuurstenen dekstenen. De sterk uitstekende houten kroonlijst links en rechts van het dakvenster wordt gedragen door telkens vier uitgewerkte geajoureerde modillons met art-nouveau-inslag.

De originele plattegrond en indeling van café en woonhuis bleven nagenoeg ongewijzigd. Enkel in het café-interieur werd de oorspronkelijke houten toog vervangen door een gemetselde rustieke toog.

Bron: -

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 2002

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Koningin Astridplein

Koningin Astridplein (Eeklo)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.