Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5081

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, voor eigen rekening gebouwd door de architect Louis Gife, naar een ontwerp uit 1884, voltooid in 1885. Niet bekend is of het pand als architectenwoning bedoeld was, dan wel als investering in vastgoed.

De woning behoort tot het vroege privé-oeuvre van Louis Gife, die van 1881 tot 1920 de functie vervulde van provinciaal architect voor het arrondissement Antwerpen, als opvolger van zijn vader Eugène Gife. Tot begin jaren 1900 combineerde hij dit ambt met een bescheiden eigen praktijk. Tot zijn meest opmerkelijke privé-opdrachten in Antwerpen behoren het Gesticht voor Doofstomme Kinderen uit 1885/1895 in de Jonghelinckstraat, en het handelspand “Jan Breydel” uit 1899 in de Leysstraat.

Met een gevelbreedte van drie/twee traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een geblokte pui uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door entablementen en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de bovenbouw aan een axiaal opzet, uitgewerkt als frontispice. Dit laatste bestaat uit gecentreerde, rechthoekige tweelichten, gevat in een oplopend risaliet met per register pilasters, een hoofdgestel en borstwering voorzien van casementen. Het risaliet wordt bekroond door een gebroken, driehoekig fronton waarin een jaarsteen met opschrift “ANN0 1885” onder een gebogen fronton, het geheel geïntegreerd in het klassieke hoofdgestel met gekorniste houten kroonlijst. Bewaard houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1884#1538.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203031 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met bepleisterde en beschilderde lijstgevel, gedateerd 1885 (gevelsteen in fronton). Voornamelijk horizontale geleding van de gevel door middel van schijnvoegen, doorpende dorpels en waterlijstjes. Op de tweede en derde bouwlaag, gekoppelde rechthoekige vensters, geflankeerd door Dorische pilasters, het geheel bekroond door een gestrekte waterlijst. In de top, een driehoekig fronton met gevelsteen, bekroond door een kleiner gebogen fronton.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5081 (geraadpleegd op ).