Herberg

Alternatieve naam De Helm; De Drie Koningen; De Gouden Leeuw
Locatie Markt 2, Eeklo (Oost-Vlaanderen)

• Adrescontrole Eeklo (adrescontroles: 05-06-2008 - 05-07-2008).
  • Inventarisatie Eeklo (geografische inventarisatie: 01-05-2001 - 31-05-2002).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Postkantoor

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Vincentius met aanpalende straten

Beschrijving

Hoekpand met de Stationsstraat, thans café "Middenstandshuis". Sinds de middeleeuwen belangrijke locatie van herberg-afspanningen zoals "De Helm", later "De Drie Koningen" en "De Gouden Leeuw". Huidig gebouw in kern opklimmend tot begin 19de eeuw, in 1884 ingericht als postkantoor, in de jaren 1930 aangepast tot luxueuze kledingszaak A. Jocqué, onder meer met toegevoegde erker, vensteromlijstingen en mansardedak met hoekdakvenster. Gebouw van vier op vier traveeën en twee bouwlagen met gepleisterd en geschilderd parement, horizontaal gemarkeerd door een kordonlijst en omlopende geprofileerde daklijst. Verplaatste deur en brede vensters in de cafépui.

• DE ROO S. - DE SMET E., Het Eeklo van toen, Brugge, 1985, p. 26.

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen