Biljartcafé De Eiktak

Beschrijving

Biljartcafé "De eiktak". Hoekhuis met de Lijnendraaierstraat, volgens het kadasterarchief herbouwd in 1899 door de fabrikant G. Baudts die volgens literatuur op de hoekpenant het Sint-Jozefbeeld liet aanbrengen. De voorgevel van het twee bouwlagen hoge gebouw werd voorzien van een nieuw parement en brede caféramen. Behouden beraapte zijgevel met markerende gepleisterde banden en aflijnend hoofdgestel met fries met cirkelmotieven. Mooi neogotische terracottabeeld van Sint-Jozef op sokkel onder baldakijn, geplaatst in 1899 door de plaatselijke kunstenaar Fernand Nisol (1868-1937).

• CLAEYS R. –VAN DE WOESTIJNE P., Gevelbeelden van Sint-Jozef in Eeklo, in Heemkundige Bijdragen uit het Meetjesland, IX, 1995, 2, p. 52-55.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen