is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huizen van het Rootjen
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Vincentius met aanpalende straten
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Vincentius met aanpalende straten
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huizen van het Rootjen
Deze vaststelling was geldig van tot
Thans twee identieke huizen op kavel 5 van de "nieuwe huizen", verkaveld en in cijnspacht gegeven in 1657-58 op een deel van het kerkhof. Ze werden gebouwd ter hoogte van het stadhuis en vormen de noordelijke begrenzing van de Markt. Sinds circa 1900 zogenaamd "het rootjen". Volgens literatuur slechts gebouwd circa 1750 en volgens het kadasterarchief in 1842 in twee gesplitst door de toenmalige eigenaar, stoker B. Van Hoorebeke en "aanzienlijk verbeterd". Vermoedelijk werd toen de halve verdieping toegevoegd en de gevels gepleisterd. Rijhuizen van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder mank pannen zadeldak met sporen van het vroegere aandak met vlechtingen. Achteraan uitgebreid met twee traveeën en rondboognisje op de bovenverdieping. Verankerde, gecementeerde en geschilderde voorgevels met rechthoekige omlijste vensters met nieuw schrijnwerk. Verbouwde begane grond met cafépuien.
Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)