is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen 't Voutje
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Vincentius met aanpalende straten
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Vincentius met aanpalende straten
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen 't Voutje
Deze vaststelling was geldig van tot
Oorspronkelijk een dubbele woning op kavel 3 van de "nieuwe huizen", verkaveld en in cijnspacht gegeven in 1657-58 op een deel van het kerkhof. Ze werden gebouwd ter hoogte van het stadhuis en vormen de noordelijke begrenzing van de Markt. Sinds circa 1900 zogenaamd "het rootjen". Bakstenen huizen in kern van circa 1660, oorspronkelijk met twee bouwlagen en centrale getrapte dakkapel zoals bij de nummers 22-24. Thans met drie bouwlagen en elk twee traveeën onder pannen zadeldak. Nummer 26 met recent beeldje van Keizer Karel op sokkel op de middenpenant boven de deur. Nummer 28 geelgeschilderd en met recent aangepaste winkelpui.
Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)