Tabakswinkel Fabriek van Tabak en Snuif

Beschrijving

Tabakswinkel "Fabriek van Tabak en Snuif". Beschermd als monument bij ministerieel besluit van 14.03.2001.

Hoekpand met de Sterrestraat, volgens het kadasterarchief in kern daterend uit het begin van de 19de eeuw, in het bezit van juwelier L. Van de Putte, in 1882 verkocht aan B. Gillis, tabaksfabrikant met tabaksfabriek in de Sterrestraat. Vermoedelijk op dat ogenblik of kort nadien inrichten van de winkel met kenmerkende pui en opschrift: "Fabriek van Tabak en Snuif". Voorheen was ook de naam van de latere eigenaar Albert Reychler op de gevel geschilderd.

Gebouw van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Horizontaal gemarkeerde gepleisterde en witgeschilderde lijstgevel afgewerkt met een hoofdgestel met gelede architraaf, fries en houten kroonlijst op uitgelengde modillons. Markerende doorlopende arduinen dorpels, bij de rondboogvensters onder booglijst op imposten op de bel-etage op voluutvormige consoles.

Begane grond met merkwaardige, thans bruin geschilderde houten winkelpui, kenmerkend voor de jaren 1880, met centrale inkom geflankeerd door pilasters met stroken spiegels en composietkapitelen. De spiegels zijn versierd met als grotesken aangebrachte vergulde ornamenten. Boven de kapitelen van de pilasters steken op een geprofileerde kroonlijst gebeeldhouwde houten koppen uit, getooid met rode halsdoeken en hoofdbedekkingen. Tussen deze koppen leest men het opschrift: "Fabriek van - tabak - en snuif". Deze originele winkelpui is, met inbegrip van de rolluiken, nog volledig en gaaf bewaard gebleven.

Behouden winkelinrichting met houten ladentoonkasten waarvan de stijlen met smalle spiegelstroken zijn bekleed. De stijlen van de glaswanden achter de etalage zijn gecanneleerd; de glaspartijen zijn met rechte en gebogen kleinhouten onderverdeeld. Toonkasten, toonbank en etalage vertonen in het materiaal en de afwerking een nog oorspronkelijke eenheid. De vloer is uitgewerkt met decoratieve tegels.

In de gang bevindt zich een fijne balustertrap. Daar en in de overdekte binnenplaats treft men lambriseringen aan van polychrome geglazuurde wandtegels in art-nouveaustijl. Het overdekte gedeelte heeft nog een empireschouw, alsook oorspronkelijke decoratieve vloertegels die men ook in de winkelruimte aantreft.

• Vlaams ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen