Teksten van Suikerraffinaderij De Hasque

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5084

Suikerraffinaderij De Hasque ()

Gebouwen van de Suikerraffinaderij De Hasque Frères, voorheen Veuve A. Carpentier & De Hasque, gelegen op de hoek van de Jozef de Hasquestraat en de Lansstraat, palend aan de Hamerstraat. Het complex gaat terug op het eigendom “De Croone”, waar sinds 1815 een suikerraffinaderij gevestigd was. Het traditionele diephuis aan de Lansstraat, dat uit de tweede helft van de 16de eeuw dateerde, werd in 1924 volledig heropgebouwd naar een ontwerp door Jaak Alfons Van der Gucht. Hieraan herinnert een jaarsteen "Herbouwd 1924" op de binnenplaats. Een eerder heropbouwproject door de architect uit 1916, dat een traptoren toevoegde, werd door het stadsbestuur geweigerd. Verder bestaat het complex uit een neoclassicistisch gebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw op de hoek van Jozef de Hasquestraat en Lansstraat, en een aanpalend bedrijfsgebouw uit de jaren 1920 aan de Jozef de Hasquestraat, waarvan de bouwdossiers niet werden teruggevonden. Het geheel is gerenoveerd tot woningen.

“De Croone”

Heropgebouwd, neotraditioneel diephuis “De Croone” (Lansstraat) uit 1924, drie traveeën breed, acht traveeën diep en twee bouwlagen hoog onder een zadeldak (nok loodrecht op de Lansstraat, leien). Tuitgevel met schouderstukken uit bak- en natuursteen, gemarkeerd door speklagen, hoekkettingen en waterlijsten. Op de begane grond centrale rondboogdeur met diamantkopsleutel en -imposten onder een rondboognis, en een gevelsteen met afbeelding van een kroon en het opschrift “DE CROONE”. Bovenverdieping en geveltop zijn geopend door rechthoekige drielichten met een lager middenluik tussen bolkozijnen.

Neoclassicistische hoekgebouw

Neoclassicistische hoekgebouw van Jozef de Hasquestraat en Lansstraat uit de tweede helft van de 19de eeuw, vier bij vijf traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder een geknikt zadeldak (pannen). Gedecapeerde bakstenen lijstgevel met regelmatige registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen op hardstenen lekdrempels, afgewerkt met een klassiek hoofdgestel.

Bedrijfsgebouw

Bedrijfsgebouw (Jozef de Hasquestraat) van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak uit de jaren 1920. Lijstgevel in sobere baksteenbouw, geritmeerd door getoogde spaarvelden in kolossale orde. Registers van brede, getoogde muuropeningen. Boven de kroonlijst drie dakvensters met tuitgevel op schouderstukken.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1924#17590 en 1916#6958.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Suikerraffinaderij De Hasque [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281441 (geraadpleegd op ).


Suikerraffinaderij de Hasque ()

Aan hoek met Lansstraat. Voormalige suikerraffinaderij N.V. Raffinerie de Hasque, heden magazijn der Câbileries de Charleroi. Constructies uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch met jaarsteen op binnenkoer "Herbouwd 1924". Bakstenen gebouwen met kelderverdieping, begane grond, meestal drie lage bouwlagen. Binnenconstructie heden meestal in beton uitgevoerd of vernieuwd (1924), met uitzondering van een aantal bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken, rustend op zware dubbele I-ligger. Vlakke betonwelfsels, aan uiteinden afgerond, en tussen ijzeren I-balken (vervanging van vroegere troggewelven?) of betonbalken, op een plaats (noordoostzijde van het complex) rustend op zware geklonken ligger.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Suikerraffinaderij De Hasque [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5084 (geraadpleegd op ).