Leerlooierij Vermast

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Leerlooierij Vermast

Voormalige leerlooierij Vermast, later nv Melkindustrie Eeklo, gekend als Stassano Stabilac.

Oprichting in 1910 van een ambachtelijke leerlooierij voor zoolleder door de gebroeders Alfred en Edgard Vermast in een nieuwbouw aan de Raamstraat; stopgezet in 1938. Gebouwen aangekocht door de nv Melkindustrie Eeklo en ingericht en uitgebreid als stoomzuivelfabriek Stassano Stabilac, volgens bouwvergunning van 1938 naar ontwerp van architect K. Van Cauwenberghe. Volgens het kadasterarchief en bouwvergunningen verder uitgebreid in 1948 naar plannen van architect Leo Dierickx (Leuven). In 1952 werd achterin een nieuwe vrijstaande zuivelfabriek in baksteen en beton opgericht. In de loop van de jaren 1950 en begin jaren 1960 werden ook de oude gebouwen verder uitgebreid. Volgens de bouwvergunning van 1955 verbouwde architect K. Van Cauwenberghe de straatgevel tot zijn huidige vorm met aangepaste rechthoekige bovenvensters met betonnen roeden, geprofileerde kroonlijst en toegevoegde halve verdieping onder plat dak, aan de rechter zijde uitgebreid met een nieuwe doorrit. In 1957 en 1960 werd de straatvleugel nogmaals uitgebreid aan de linker en rechter kant met de torenachtige traveeën, steeds met dezelfde materialen en in dezelfde stijl.

Na de opname in de groep Comelco in 1976 volgde een reorganisatie en verhuisde de melkproductie naar Aalter. Het bedrijf in Eeklo degradeerde tot een verdeeldepot tot de stopzetting in 1990. Gebouwen aangekocht door de stad en deels doorverkocht aan de Christelijke mutualiteiten die de zuivelfabriek van 1952 onder leiding van architect Stephane Beel herbestemde tot kantoren. In binnenblok werden veel gebouwen gesloopt, en in 1996 door de architecten Beel, J. Janssens en L. Achtergael nieuwe woningcomplexen opgericht. Vanaf 2002 werden de oude gebouwen aan de Raamstraat gerenoveerd tot lofts.

Achtergevel uitgebouwd in functie van de melkfabriek met betonnen kaaien en vroeger bureel, thans terrassen afgewerkt met een ijzeren leuning. Links, nog drie zichtbare traveeën met spaarvelden, afgewerkt met een getrapte baksteenfries, van het oorspronkelijke leerlooierijgebouw.

• Stadsarchief Eeklo, Bouwvergunningen.
  • BEKAERT G., Stéphane Beel, architect, Gent, 1999.