erfgoedobject

Neoclassicistisch winkelhuis

bouwkundig element
ID: 5085   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5085

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelhuis op de hoek van Kammenstraat en Lombardenvest, gebouwd in opdracht van de heer P. Van Mael, naar een ontwerp door de architect Joseph Martin Ryssens de Lauw uit 1856. In opdracht van Jacques S’Jongers bracht de aannemer Guillaume Claes in 1881 de huidige winkelpui aan.

Joseph Martin Ryssens de Lauw is vooral gekend als Antwerps promotor van de neo-Vlaamserenaissance met zijn publicatie "L'architecture en Belgique", een bundeling van fantasierijke ontwerptekeningen van verschillende types gebouwen in deze bouwstijl, uitgegeven in 1878-1879. Hij was tevens kunstschilder, metselaar, aannemer en architect. In de nieuwe wijken die tijdens de tweede helft van de 19de eeuw in Antwerpen werden aangelegd, manifesteerde hij zich met woningen in opdracht van welgestelde eigenaars, maar kocht en bebouwde zelf ook percelen voor onmiddellijke verkoop. Bouwdossiers op zijn naam werden teruggevonden uit de jaren 1856 tot 1881. Doorgaans koos hij niet voor de arbeidsintensieve, uit dure bouwmaterialen opgebouwde neo-Vlaamserenaissance, maar eerder voor het meer conventionele neoclassicisme of de second empire.

Hoekhuis van respectievelijk vier en twee traveeën en vier bouwlagen onder afgesnuit zadeldak (mechanische pannen, nok loodrecht op Kammenstraat). Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde, vandaag vlak gecementeerde lijstgevel op een hardstenen plint. Regelmatige ordonnantie, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken, oorspronkelijk in geriemde omlijsting op lekdrempels met onderdorpel; gietijzeren parapetten. Klassiek hoofdgestel. De oorspronkelijke klassieke houten winkelpui met middenportaal besloeg de laatste drie traveeën; de huidige over de volledige gevelbreedte uit 1881 is gedeeltelijk aangepast.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1856#262 en 1881#685.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch winkelhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5085 (Geraadpleegd op 01-06-2020)