De Rode Zee

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "de Rode Zee", van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 16de eeuw. Tot 1840 behield het pand zijn oorspronkelijke pui met skeletstructuur en insteekverdieping uit blauwe hardsteen. Dat jaar liet de parapluverkoper Chansel frères een klassieke houten winkelpui aanbrengen. Gesloopt voor nieuwbouw in 2004.

De gecementeerde trapgevel van vijf treden met een overhoeks topstuk, is vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige bovenvensters, vroegere kruiskozijnen, met hardstenen lekdrempels. In de top rechthoekig drielicht met behouden waterlijsten. Verbouwde pui.