In het Hoefijzer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed In het Hoefijzer

Beschrijving

Meergezinswoning met winkel gebouwd in opdracht van de heer Th. Buyck, naar een ontwerp door de architect Edward Van Not uit 1908. “In het Hoefijzer” een kledingzaak in damesconfectie, was al minstens sinds 1896 op dit perceel gevestigd, uitgebaat door de vader van de bouwheer, August Buyck-Eyskens.

”In het Hoefijzer” behoort tot het vroege oeuvre van Edward Van Not, wiens loopbaan kort na de eeuwwisseling van start ging. Vóór de Eerste Wereldoorlog ontwierp hij tientallen burgerhuizen in Antwerpen, een groot aantal in dienst van de Algemeene Bouwmaatschappij, waarbij het stijlenjargon varieerde van beaux-arts en cottage tot art nouveau. Vanaf het interbellum tot zijn overlijden, combineerde Van Not zijn privé-praktijk met het ambt van gemeentelijk architect in Deurne.

Met een gevelbreedte van vier ongelijke traveeën omvat het rijhuis vijf bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De lijstgevel heeft een parement uit roomkleurige Silezische brikken in kruisverband met gebruik van witte natuursteen en blauwe hardsteen voor lekdrempels, speklagen, waterlijsten, colonnetten en vensterposten. Een houten winkelpui met middenportaal, privé-ingang uiterst links, pilastergeleding, schrijnwerk met typische roeden en vernieuwd entablement vormt de begane grond. De bovenbouw wordt verticaal geritmeerd door oplopende, korfbogige spaarvelden met doorgetrokken, bewerkte imposten, waarin rechthoekige of rondbogige twee- en drielichten, in de zijtraveeën met bewerkte pilaster. De eerste verdieping onderscheidt zich door fijne, bewerkte colonettes en tondo’s in de boogzwikken. I-balken met rozetvormige bevestigingsbouten overspannen de vensters van de tweede en derde verdieping, Franse balkons met ijzeren borstwering accentueren de derde en vierde verdieping. Een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. De vlak bepleisterde penanten van de eerste verdieping en de fries onder de kroonlijst waarin centraal het bouwjaar 1908, waren respectievelijk bedoeld voor publiciteitspanelen in 'marmorite' en een mozaïekdecor met hoefijzermotieven.

Van het winkelinterieur bleven de mozaïekvloer uit wit en zwart marmer van het portaal bewaard met opschrift “IN HET HOEFYZER – TH. BUYCK” en een afbeelding van hoefijzer, verder de balkenstructuur van de zoldering ondersteund door kolommen met bloemenkapiteel, en een houten bordestrap.