erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
50871
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50871

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1912 door fabrikant Van de Putte-De Beir. Verzorgd en authentiek bewaard dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak met dakkapellen en een dakvenster met hoog leien schilddak en ijzeren nokhek boven de rechter travee. Verzorgde gepleisterde en witgeschilderde voorgevel op een plint van hardsteenplaten met keldergaten. Sterk horizontaal gemarkeerde lijstgevel met afgevlakte bossage op de begane grond, arduinen pui- en kordonlijst, schijnvoegen op de bovenverdieping en aflijnend hoofdgestel met gelede architraaf fries met spiegels en houten kroonlijst op uitgewerkte consoles. Rechter zijrisaliet met gekoppelde rechthoekige omlijste vensters en driezijdige houten erker op de bovenverdieping; bekronend dakvenster. Overige bovenvensters onder waterlijst op consooltjes. Originele deur met beglaasde panelen met ijzeren vulling en glas in lood in het bovenlicht. Gecementeerde achtergevel en haakse achteraanbouw met twee bouwlagen en schilddak.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50871 (Geraadpleegd op 08-05-2021)