erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
50876
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50876

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met twee aangepaste dakkapellen, volgens het kadasterarchief en op de gevel gedateerd "ANNO 1887". Enkelhuis met twee traveeën breed middenrisaliet en smalle deur rechts. Thans bruingeschilderde bakstenen lijstgevel met knipvoegen op een plint van hardsteen in afgevlakte bossage verlevendigd met gepleisterde decoratieve elementen en speklagen. Rechthoekige omlijste deur en benedenvensters met sluitsteen en rechthoekige rijkelijk versierde bovenvensters met kroonlijst en dorpels op consoles en panelen op de borstwering (verdwenen op het middenrisaliet). Originele deur met beglaasd paneel met ijzeren vulling en bovenlicht met glas-in-loodbloemmotieven. Zwaar hoofdgestel met gelede architraaf, fries met diamantkoppen afgewisseld met guirlandes en een houten kroon- en tandlijst.


Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/50876 (Geraadpleegd op 08-05-2021)